Wat is een turbo?

Allereerst opgelet! Wij van investormania.nl raden de beginnende belegger niet aan om te beleggen middels dit beleggingsproduct. Zelfs voor meer ervaren beleggers blijven de risico’s zeer aanwezig indien men gebruik maakt van een turbo.

Maar wat is het dan precies?

Een turbo is een beleggingsproduct welke men kan kopen op de beurs en kan gebruiken (middels een hefboom) om in te spelen op mogelijke koersbewegingen van onderliggende waarden. De onderliggende waarde kan een aandeel zijn, grondstoffen of een valuta. Juist door gebruik te maken van een hefboom (je leent geld om een hoger rendement te maken) kan men zeer hoge winsten realiseren. Echter geldt het ook andersom en kan men door gebruik te maken van een turbo ook heel (snel) veel geld verliezen.

Hoe werkt een turbo nu precies?

Door gebruik te maken van een turbo kun je als belegger profiteren van een mogelijke stijging of daling van een onderliggende waarde. Je kunt als belegger dus speculeren op het onderliggende aandeel, valuta of grondstof. Er zijn twee soorten turbo’s. Je kunt als belegger een turbo short kopen of een long. Wanneer je turbo short koopt profiteer je als belegger als de onderliggende waarde daalt. Wanneer je een turbo long koopt gebeurt het tegenovergestelde. Dan gok je namelijk dat de onderliggende waarde in de toekomst gaat stijgen.

Waar een turbo te kopen?

Er zijn vandaag de dag tal van aanbieders voor dit beleggingsproduct. De verschillende brokers bieden er enorm veel aan. Bij diverse brokers als De Giro, BinckBank of middels jouw bank kun je turbo’s aanschaffen. Eigenlijk bieden al de brokers wel turbo’s aan, welke je als belegger kunt gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van een turbo ben je met geleend geld aan het speculeren. Een turbo is dan ook een risicovol product om als belegger mee aan de slag te gaan. Je kunt met een stoploss order ervoor zorgen dat je als belegger niet je inleg snel verliest. Indien je geen stoploss order plaatst kan het zijn dat je verliezen snel oplopen en je inleg snel verdampt!

Conclusie

Een turbo kan een zeer goed beleggingsproduct zijn en hierdoor zou je als belegger grote winsten kunnen behalen. Echter omdat je belegt met geleend geld zijn de verliezen ook vele male groter dan wanneer je gewoon belegt in de onderliggende waarde (het aandeel, de valuta of de grondstof). Het klinkt als een cliché maar laat je niet verleiden door potentiele hoge winsten de medaille van de turbo kent twee kanten. Indien je gebruik maakt van een turbo, realiseer jezelf dan goed dan de mogelijke verliezen ook zeer snel kunnen oplopen. Wij van investormania.nl doen niet beleggen middels turbo’s of andere hefboomproducten. Doe altijd goed onderzoek alvorens jij als belegger met een hefboomproduct (zoals een turbo) gaat beleggen.

*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.