TIPS & TRICKS VOOR BELEGGEN

Vandaag de dag zijn er alweer meerdere all time highs verbroken op de beurs. De dip van maart 2020 hebben de meeste aandelen alweer achter zich gelaten en beleggen is bijna net zo populair als in de jaren 90. Leer van de fouten van de ander en start met jouw beleggingsplan zodat je enkele kostbare fouten niet meer hoeft te maken.

VEEL HUISHOUDENS BELEGGEN

Begin 2021 belegt 22 procent van de Nederlandse huishoudens. Dit is bijna in lijn met de vorige piek van 25 procent welke in de jaren 90 was gelegen. Rente op jouw spaarrekening is zo goed als nul en als je meer dan een ton op de rekening hebt staan moet je er zelfs voor betalen. Daarnaast komt de belastingdienst iedere jaar weer bij jou langs voor de vermogensrendementsheffing. Het is dan ook niet gek dat met de rente standen van vandaag de dag, Nederlandse huishoudens vaker de weg naar de beurs vinden en meer risico’s durven te nemen. De spaartegoeden leveren namelijk zo goed als nul rendement op. Voordat je met jouw zuurverdiende geld naar de beurs gaat om te gaan beleggen is het verstandig om enkele keuzes te maken.

TIJD

Wanneer wil je weer beschikking hebben over je geld? Met andere woorden wat is jouw beleggingshorizon? Als jij volgend jaar (na corona) weer eens een mooie wereldreis wenst te maken, kun je beter niet jouw gelden op de beurs gaan beleggen. Over het algemeen is een termijn van minimaal 5 a 10 jaar interessant om te gaan beleggen. De geschiedenis heeft namelijk al diverse malen aangetoond dat een koersdaling vaak weer wordt goedgemaakt door een koersstijging. Wanneer je een langere adem hebt zal ook het risico dalen, nadat je langer belegd omdat men dan ook het ‘rente op rente effect ‘ in zijn of haar portefeuille heeft (dividendbeleggen). Laat tijd daarom in jouw voordeel werken en houd in jouw gedachte dat tijd zeer belangrijk is voor het uiteindelijke rendement.

INSTAPPEN

Wanneer je wenst in te stappen is het kiezen van het juiste moment natuurlijk cruciaal. Niemand weet echter wanneer het juiste moment precies aan bod komt. Zakt niet volgende week de beurs of het desbetreffende aandeel in elkaar? Omdat niemand in een glazen bol kan kijken is het verstandig om jouw inleg te verdelen over diverse (instap)momenten. Wanneer je bijvoorbeeld iedere maand voor enkele honderden euro’s (of een ander bedrag) blijft beleggen, spreid je de instapmomenten en krijg je een meer gemiddelde waardering. Je bent dan veel minder afhankelijk van een dip of een enorme stijging omdat je door de maanden heen bent blijven inkopen.

TRANSACTIEKOSTEN

De afgelopen jaren is beleggen voor de zelfstandige particuliere vele male goedkoper geworden omdat de brokers hun tarieven hebben verlaagd. De prijsvechter van vandaag de dag is een broker als DE GIRO, maar vergeet niet dat wanneer je actiever bent op de beurs en daardoor vaak handelt je wel telkens transactiekosten betaald. Deze transactiekosten zorgen er uiteindelijk voor dat je een minder goed rendement op jouw investering kan behalen. Wil je een goed overzicht welke transactiekosten de diverse brokers hanteren kijk dan op de homepagina naar de top 5 brokers.

SPREIDING

Ga je actief zelf de markt op of ben je passief? Met andere woorden koop je een mandje met aandelen middels een ETF en laat je dat mandje renderen of ga je actief de aandelen markt in de gaten houden en ga je daardoor veel meer transacties maken omdat je ‘er bovenop zit’? Een goede spreiding door middel van een ETF (klik hier voor de voordelen van ETF’s) of een tracker van een S&P 500 of AEX kan voor een minder groot risico zorgen. Actieve beleggers denken vaak dat men de markt kan verslaan, echter slaagt hier jaar op jaar bijna geen enkele actieve belegger in. Het is dan ook aan te raden om een (groot) deel van jouw vermogen in trackers (van een wereldwijde index) of ETF’s te investeren. Het is tevens verstandig om een spreiding in diverse landen, bedrijven en bedrijfstakken te maken zodat je minder afhankelijk bent van een mogelijke financiële dip door bijvoorbeeld ook in grondstoffen, vastgoed, healtcare of infrastructuur te hebben geïnvesteerd.

MOGELIJKE VALKUILEN

Ga er niet vanuit dat een bepaald bedrijf jaar in jaar uit dividend blijft betalen. Afgelopen crisis heeft bijvoorbeeld ook het oude Shell (bekend om haar dividend betaling) de uitbetaling van dividend aangepast. Het is daarnaast ook de vraag of een hoge uitbetaling van dividend überhaupt verstandig is als er minder winsten worden gerealiseerd.

ANDERE KOERS VAREN

Als jij door de jaren heen merkt dat jouw eerdere koers/ beleggingsplan niet het rendement oplevert wat jij had gehoopt dan is het nooit te laat om een andere koers te varen. Je dient jezelf niet blind te staren op een mogelijke goed renderende beleggingsportefeuille. Als jouw portefeuille niet goed rendeert maak dan een switch door bijvoorbeeld aandelen in die desbetreffende bedrijfstak af te stoten of meer obligaties of aandelen in een nieuwe trend te kopen.

AFBOUWEN RISICO

Let goed op dat wanneer je bijna met pensioen wenst te gaan je ook op het juiste moment je gelden casht. Door te lang een te groot gedeelte van jouw vermogen in aandelen te houden loop je grote risico’s. Het zou dan kunnen zijn dat jouw vermogen op de beurs net inzakt (door een crisis) zodat jij niet op dat moment jouw vermogen kan cashen. Naarmate je dichterbij jouw exit moment komt is het dan ook verstandig om meer winsten te verzilveren en meer te investeren in obligaties in plaats van aandelen. Dit wordt ook wel ‘life cycle’ beleggen genoemd. Wil je meer weten over de keuze omtrent zelf beleggen of je gelden laten beleggen klik dan hier.


*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen, want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.