Kopen of huren?

Door het huidige sentiment in de markt zal je wellicht denken dat kopen altijd een beter alternatief is dan huren, echter zitten er aan beide mogelijkheden voor- en nadelen. Wij van investormania.nl hebben in dit artikel de beide kanten van kopen en huren belicht!
Voordelen / nadelen kopen
Wanneer je eindelijk een pand hebt gevonden welke aan jouw eisen voldoet en deze ook nog hebt weten te kopen, proficiat! Vandaag de dag is de krapte op de koopmarkt enorm en is het überhaupt heel lastig om een pand te kopen. Mocht het jou toch lukken om een pand te kopen dan hebben wij hieronder enkele voordelen opgesomd.

VOORDELEN

 • De rente van de (mogelijke) hypotheek is onder voorwaarden aftrekbaar;
 • Nadat jij netjes jouw hypotheek hebt afgelost is het pand voor 100% van jou!;
 • Je hebt geen last van een huurbaas en kunt dus je huis verbouwen zoals jij wilt en je kunt investeren in jouw huis;
 • Je maandlasten zullen over het algemeen gelijk blijven of afnemen (ligt aan hoelang je de rente vast klikt en welke hypotheekvorm je kiest).

NADELEN

 • Al de kosten die jij dient te maken voor het onderhoud of reparaties zijn volledig voor eigen rekening (tenzij het een onderdeel is van de VVE);
 • Je zult als eigenaar van het pand hogere belastingen dienen te betalen;
 • Mocht de markt opeens ‘instorten’ dan kan het zijn dat de waarde van jouw stenen daalt en jij daardoor een restschuld overhoudt indien jij op dat moment net zou willen verhuizen;
 • Je bent in een mindere markt niet zo flexibel indien jij jouw huis wenst te verkopen. Het kan zomaar eens zijn dat jij in een slechte markt veel langer opzoek bent naar een potentiele koper en daardoor nog niet jouw droomwoning kan kopen of juist heel lang dubbele lasten hebt.
Voordelen / nadelen huren
Ook de huurmarkt vandaag de dag is gek! Ondanks het gegeven dat de expats door de COVID ellende wegblijven, is er nog steeds een enorm te kort aan (betaalbare) huurwoningen. Hieronder enkele voor – en nadelen als jij denkt aan huren of vandaag de dag huurt.

VOORDELEN:

 • De grotere kosten voor onderhoud of reparaties zijn niet voor jou maar voor de huisbaas;
 • Over het algemeen een hoge mate van flexibiliteit voor de huurder;
 • Je zult minder lasten hebben inzake belastingen, heffingen en verzekeringen;
 • Indien je in aanmerking komt voor een huurtoeslag kun je deze claimen als je huurt.

NADELEN:

 • Ook erg lastig vandaag de dag om een huurwoning, welke aan jouw wensen voldoet, te vinden;
 • Door de jaarlijkse indexatie (soms een vast tarief + CBS inflatiepercentage) kan de huur snel stijgen;
 • Doordat jij niet de eigenaar bent van de stenen, merk jij niks van een mogelijke waardestijging in die stenen;
 • Je kunt niet het gehuurde gaan verbeteren door bijvoorbeeld opeens een nieuwe keuken te plaatsen, omdat al deze verbeteringen ten goede komen aan de huisbaas en niet aan jouw portemonnee.
Op de langere termijn is het vaak wel verstandiger om een woning te kopen omdat je dan meer vermogen opbouwt. Echter kan het vandaag de dag zeker geen kwaad om nog even te wachten, omdat de woningmarkt erg oververhit is en de rentes mogelijkerwijs weer zullen gaan stijgen, zal de prijs van de stenen waarschijnlijk gaan dalen. Indien jij nu een woning wenst te kopen en er minimaal 10 jaar kan blijven wonen dan is het risico minder groot dat je in een mogelijk nieuw dieptepunt jouw huis dient te verkopen (tenzij jij en jouw vriend/vriendin uit elkaar gaan).
Hopelijk ben jij weer wat wijzer geworden! Wil jij nu meer lezen over vastgoed, lees dan eens het artikel over de vraag of jij overwaarde in jouw stenen hebt zitten en hoe je een woning überhaupt koopt met een voorbeeld van een koopvoorstel.

*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen, want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee. Je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.