‘Jubelton’ op de schop

De mogelijkheid om als ouder een kind ruim een ton te schenken, zonder daar belasting over te betalen (als het gaat om een aankoop van een woning of verbetering aan het huis), gaat mogelijk op de schop.

Deze vrijstelling is in 2021 maximaal €105.302,– De ontvanger dient wel tussen de achttien en veertig jaar oud te zijn of een partner te hebben in die leeftijd. Daarnaast is de regeling toentertijd bedoelt om woningbezit onder jongeren verder te stimuleren. Echter bleek in de praktijk dat de jubelton vaak werd gebruikt om over te bieden, waardoor de huizenmarkt nog meer onder druk kwam te staan.

Er gaan vandaag de dag diverse geluiden op, dat de overheid de jubelton wenst af te schaffen. De D66, Groenlinks, SP alsmede PvdA hebben dit in hun verkiezingsprogramma meegenomen.

Indien de jubelton zou worden afgeschaft is er ook nog een mogelijkheid (mochten jouw ouders voldoende financiële middelen hebben) om te lenen bij jouw ouders. Hierdoor krijg je een ‘familie bank’ constructie. De (marktconforme) rente welke jij betaalt komt zo weer bij jouw ouders terecht.

Je ouders zouden ook een pand kunnen kopen en jou daarin kunnen laten wonen door het object te huren. Reken echter wel een nette prijs af anders kan de belastingdienst de te weinig ontvangen huurpenningen zien als schenkingen aan jouw zoon of dochter. Je kunt ook gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling van circa €5.500,– en deze verrekenen met de te betalen huurprijs.

*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.