Help! Wat is erfpacht?

Als je op zoek bent naar een woning in onze hoofdstad zul je de term erfpacht vaak tegen zijn gekomen. Veel panden in Amsterdam zijn namelijk gebouwd op grond van een ander. Ben jij benieuwd wat erfpacht nu precies is? Lees dan snel verder.

Gebruiker

Wanneer iemand grond van een ander gebruikt zal deze persoon een vergoeding dienen te betalen, een zogenaamde erfpachtcanon. De woning welke dus op de grond van een ander is gebouwd staat dan dus niet op ‘eigen grond’ maar op grond van een ander, waardoor je een erfpachtcanon dient te betalen. Je kunt dan als eigenaar van de woning gebruik maken van de grond alsof je de eigenaar hiervan bent. Er kan sprake zijn van een gemeentelijke erfpacht of van een particuliere erfpacht.

Gemeentelijke erfpacht

Bij diverse gemeenten in Nederlands (zoals in Amsterdam of in Utrecht) kan men tegenwoordig een woning op erfpacht afkopen. Hierdoor betaal je als eigenaar van de woning een bedrag aan de gemeente waardoor je de resterende erfpacht termijn afkoopt en over gaat op ‘eeuwigdurende erfpacht’. Hierdoor krijg je geen onverwachte verhoging van de erfpachtcanon als je na de overeengekomen termijn (25 of 50 jaar bijvoorbeeld) opeens een nieuwe berekening erop los dient te laten.

Erfpacht afkopen

Indien je geïnteresseerd bent om de erfpacht af te kopen, heb je hiervoor diverse manieren (in Amsterdam):

  • Je kunt direct de erfpacht afkopen. Je zult dan eenmalig een afkoopsom betalen;
  • Je betaalt op termijn voor altijd. Dan koop je op termijn de erfpacht in een keer af;
  • Je betaalt een jaarlijkse canon. In dit geval zal een mogelijke stijging van de onderliggende grondwaarde geen invloed hebben op de canon. De canon stijgt namelijk alleen door de inflatie.

Partijen hadden in Amsterdam tot 8 januari 2020 de mogelijkheid om tegen een relatief gunstig bedrag over te stappen. De afkoopsom werd dan namelijk berekent, kijkende naar de woz waarde van de woning met peildatum 1 januari 2014 of 2015 (wil jij bezwaar maken tegen jouw woz waarde? Klik dan hier).

Particuliere erfpacht

In plaats van de gemeentelijke erfpacht bestaat er ook een particuliere erfpacht. Er zijn families die eeuwen geleden al diverse stukken grond hebben gekocht en deze in erfpacht hebben uitgeven. Een van de grootste particuliere erfpacht partij in Nederland betreft de kerk.

Met of zonder erfpacht kopen?

Nu horen wij jou al denken. “Is het wel verstandig om dan een huis met erfpacht te kopen?” Uiteraard is het antwoord tweedelig. Allereerst zijn er in de steden Amsterdam/Utrecht verhoudingsgewijs enorm veel panden welke op erfpachtgrond zijn gelegen. Indien je dus niet een pand met erfpacht zou willen kopen dan vallen er al veel mogelijke woningen af. Echter een huis gelegen op erfpachtgrond is over het algemeen minder gunstig dan een huis gelegen op eigen grond.

Indien jij namelijk een woning op erfpachtgrond koopt ben je op de lange termijn over het algemeen duurder uit dan dat je grond in eigendom hebt. Daarbij kan je een mogelijke verhoging krijgen opgelegd van de erfpacht canon (tenzij deze is afgekocht uiteraard). Verder zouden er eventuele negatieve bepalingen in de erfpachtakte kunnen staan (vraag deze dan ook altijd op!). Het grootste verschil tussen kopen op eigen grond of op erfpachtgrond is wel de financieringsmogelijkheid. De is vaak lastiger bij (particuliere) erfpacht dan bij een woning op eigen grond.

Conclusie

Kortom over het algemeen heb je niet met erfpacht te maken in Nederland, tenzij je in Amsterdam of Utrecht woont. Let in dat geval altijd goed op de diverse voorwaarden welke erin zijn omschreven en denk twee keer na of je een woning met erfpacht koopt. Wil je weten hoe je een koopvoorstel opstelt klik dan hier.

*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.