4 gouden tips voor het kopen van een beleggingspand

Nu jij zelfs voor bedragen boven de 150.000 euro op de spaarrekening dient te gaan betalen, zijn er steeds meer (particuliere) beleggers op zoek naar rendement. Vastgoed kan een slimme investering zijn. Echter zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Je kunt een investering niet snel weer verkopen en je geld zit letterlijk voor een periode ‘vast’ in de stenen.

Dit alles is in onze beleving echter geen groot nadeel want de tijd zal in je voordeel werken, indien je de juiste stenen aanschaft. Uiteraard is iedere belegging verschillend en dien je jezelf goed in te lezen en hulp te vragen aan deskundigen op dit gebied. Wel hebben wij van investormania.nl alvast 4 gouden tips voor de aankoop van een beleggingspand:

 1. DE STRATEGIE
  De eerste stap welke je als (beginnende) vastgoed belegger dient te nemen is; BEPAAL JOUW STRATEGIE. Ga jij focussen op een 3-kamer appartement in de binnenstad? Of ga jij juist opzoek naar de studio in de binnenstad of een rijtjeswoning aan de rand van de stad? Aan de diverse strategieën kleven weer diverse voor en nadelen. Indien je kiest voor verhuur aan studenten of aan startende young professional zal je een andere scope dienen te hanteren in de zoektocht naar nieuwe beleggingspanden. Je kunt kiezen voor opkomende wijken of juist kiezen voor al een goede wijk en hier een opslag voor betalen. Kies een strategie welke bij jou past en bedenk goed waarom je bepaalde keuzes maakt en op welke doelgroep jij jezelf wilt gaan richten.

 2. DOE ONDERZOEK
  Het klinkt heel simpel, echter je dient echt goed vooronderzoek te doen. Wat is de gemiddelde koopprijs in de omgeving? Wat is de gemiddelde verhuur prijs in de omgeving? Hoelang staan de woningen gemiddeld te koop? Wat doet de markt vandaag de dag? Kijk op Funda en vraag zo nodig advies van een makelaar zodat jij niet voor de gek wordt gehouden door de verkopende makelaar in het traject. Pak ook de funderingskaart erbij om te zien of er mogelijke funderingsproblemen in de straat aanwezig zijn. Doe daarnaast onderzoek of er bekende vervuilde grond is of opgeslagen tanks onder de grond aanwezig zijn. Kijk ook naar het bestemmingsplan, kan er bijvoorbeeld op de begane grond een winkel worden gerealiseerd of kan de garage worden omgebouwd naar woning? Pak de benenwagen en ga eens wandelen door de buurt kijk waar scholen, supermarkten en de kinderopvang is gevestigd. Is er verder veel groen of een speeltuin in de buurt? Maak een lijstje van punten welke voor jou van belang zijn en voeg deze toe bij punt 1 ‘de strategie’.

 3. REKENEN MAAR
  Nadat jij jouw strategie hebt bepaald en het onderzoek hebt verricht dien je te kijken naar het kostenplaatje. Hoeveel wens je te investeren uit eigen middelen en wat zou je graag willen financieren? Door gebruik te maken van een financiering kun je door deze hefboom een hoger rendement op je eigen inbreng realiseren. Uiteraard kleven er ook nadelen van te hoge LTV (loan to value) verhouding. Men spreekt van een hoge LTV indien de financiering op het pand erg hoog is in vergelijking met de waarde van de onderliggende stenen. Indien een pand 100.000 euro waard is en jij 80% financiert dan is de LTV 80%. Vergeet niet de kosten van de notaris mee te nemen of de overdrachtsbelasting (8%!!). Daarbij kan het zijn dat er een post achterstallig onderhoud nog bij komt of dat je de aankoopmakelaar nog dient te betalen. Kijk naar de BAR (bruto aanvangsrendement) en naar de NAR (netto aanvangsrendement). De NAR is het belangrijkste getal aangezien je dan kunt zien wat je echt overhoudt iedere maand. Je kunt ook een DCF (discounted cash flow) model bouwen. Wij zullen binnenkort nog een artikel schrijven en al deze begrippen beter uitleggen met rekenvoorbeelden!

 4. DOORPAKKEN
  Indien je bovenstaande punten hebt uitgewerkt en het mogelijke beleggingspand aan al jouw wensen voldoet dan dien je door te pakken! Indien het pand niet voldoet aan jouw wensen pak dan vooral niet door en wacht de volgende kans af. Er komen altijd nieuwe kansen voorbij en je kunt beter dan nog afwachten dan dat je een pand aankoopt welke eigenlijk niet binnen jouw strategie past. Als je een voorstel doet let dan wel op de mogelijke voorbehouden welke je erin wenst te verwerken. Lees anders eens het artikel over ‘hoe een koopvoorstel’ uit te werken of lees dit artikel zodat jij je niet ‘voor de gek laat houden’ door de verkopende makelaar.

Bovenstaande aandachtspunten zijn uiteraard niet volledig echter enkele gouden tips om je op weg te helpen in de zoektocht naar jouw perfecte beleggingspand!

*LET OP: Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.